Nakon prvog filma Blade Runner (1982) ili kako mi debilno prevodimo, ali tačno Istrebljivač, nije se očekivao nastavak ovoliko godina kasnije, ali smo ga dobili od Sonija. I da vam kažem, iako nisam očekivao dobar i spješan film, ipak sam oduševljena. Muzička traka je jeziva i snažna, kadrovi i CGI su iz drugog svijeta. Tako da nije čudo da je osvojio dva Oskara. Zasigurno ga smatram uspješnijim nastavkom od originalnog filma.

Ovaj film je ostvarenje režisera Denisa Vileneuva koji nam je takođe donio filmove kao što su Prisoners, Enemy, Sicario i Arrival.

Pain reminds you the joy you felt was real. More joy, then.

Film prati mladog Blade runera Kej (Rajan Gosling), koji počinje sumnjati da je prava osoba. I traga za svojim pravim porijeklom, istinom. Njegov posao bladerunera, sada je u velikoj mjeri efikasniji i profesionalniji posao. On lovi stare modele Nexus-8, replikante, koje je proizveo Tajler u 2019. godini, ali sa dosta nedostataka.

Saznajemo da je Rik imao dijete Rejčel čije ostatke pronalaze ispod jednog drveta, to dijete je možda on, ali to ne zna sa sigurnošću. Sa takvim mislima i problemima koje želi riješiti, polazi na zadatak da pronađe Rika Dekarda koji je nestao prije 30 godina.

To be born is to have a soul, I guess.

Kompanija Vales na čelu sa Nianderom Valesom (Džered Leto) vlada tehnologijom proizvodnje replikanata, nakon bankropta Tajrel korporacije koji prozviodi najnoviji model replikanata Nexus-9 koji je i sam Kej. Kej će morati uraditi mnoge stvari u potrazi za istinom, prekršiti mnoge zakone i pravila iza kojih je stojao sve ove godine.

Preporuka za ovaj film, o da, jer ako ste gledati prvi dio, morate pogledati i ovaj. Za mene je dopunio neke nedostatke iz orignalnog dijela. Na IMDb ima rejting 8/10 sa 415 hiljada ocjena. Dok je moja ocjena takođe osmica, samo zato što za mene ovak film nije vrijedan ponovnog sagledavanja i traženja dubokog smisla koji su mnogi kritičari pronašli, ali ne i ja.

Spoilers Alert!

Kej dolazi do informacija da je tijelo pronađeno u stvari od replikanta Rejčel, Rikove žene. I da se na kostima pronalaze tragovi skalpela koji je korišten za porođaj. Što u ovome slučaju zvuči nemoguće, pošto replikanti ne mogu imati djecu ili ipak postoji šansa kao što je ovdje slučaj. Kej istražuje šta se desilo sa djetetom, od toga da pronalazi podatke da su bile dvije bebe, ali da je djevočica umrla, a dječak preživio. Zbog sjećanja koje ima i koja se stalno ponavljaju, počinje ozbiljno misliti da je on to dijete.

Sometimes, to love someone you, got to be a stranger.

Kada pokuša pronaći šta njegova sjećanja predstavljaju i da li su to prava sjećanja, jer svi replikanti dobijaju lažna sjećanja odlazi kod doktorice Ane. Koja u tom trenutku shvata da su ta sjećanja njena, ali ne govori Keju za to. On dalje traga za Rikom, koga pronalazi u Las Vegasu, gradu koji je bombardovan nuklenim bombama. Ovdje dobijamo jednu on najboljih vizuelnih kadrova ikada. Očaravajuća narandžasta boja, sablasno napeta muzika i dva glumca Gosling i Ford. Trenutak kada se dva filma spajaju.

All the best memories are hers.

Valesova korporacija kindapuje Rika tokom Kejovog boravka kod njega. Kej u pokušava spasiti Rika od Valesa koji želi saznati razlog njegove mogućnosti da ima dijete sa replikantom. On ga spašava, ali po koju cijenu. Kej ga odovodi do njegove ćerke koju nije vidio 30 godina. Tužni kraj za našeg junaka Keja koji umire na stepenicama laboratorije, dok snijeg pokriva njegovo lice. Njegova smrt je idalje misterija s obzirom da je on replikant, ali mislim da je to trenutak kada na film govori da je on postao više čovjek nego replikant.

TREJLER:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.