Legenda kaže da ne postoji osoba koja je pogledala ovaj film i da joj se nije svidio. I ja sam tako mislio do prošle sedmice kada sam se susreno sa činjenicom da sam preporučio ovaj film drugarici i ona nakon što je odgledala rekla da je humor usiljen i da je film velika glupost. U sebi mislim što više razmišljam o nekim scenama filma sve se više smijem. Tako da ipak legenda nije tačna.

It really tied the room together.

Džef Bridžis je ovdje pokazao da i najobičnija uloga, kao što je The Dude, može se odglumiti i predstavio kao jednu legendarnu ličnosti koja je danas. Naravno i gluma Džona Gudmana je fascinantna u ulozi Voltera, jednog bivšeg veterana iz Vijetnama, koji ima mnoge probleme sa gnijevom i paranoičnim scenama. Njih dvojca zajedno sa Donijem (Stiv Busemi) čine ekipu koja se takimiči u kuglanju i pokušava ući u finala takmičenja.

Film je pun nekih priča koje nisu bitne za shvatanje filma, pozadinu likova koji se ne pojavljuju više od jednom, kao što je lik Jesusa (Džon Turturo) koji je 2020. dobio spin-off film The Jesus Rolls kao posebnu priču ovoga lika. Ali nije najbolje prošao pred publikom ni preda mnom.

The chinaman is not the issue here… also Dude, Asian American please.

Priča započinje Dudom koji biva prebijen od strane nekih nihilista koji misle da je on milioner Lebovski, jer nose isto ime i prezime i žele da napalate dug žene Lebowskog, Nensi. Nakon toga Dude pokušava tražiti od Lebovskog oštetu za njegov tepih koji su mu ti nihilisti popišali. Poslije mu taj tepih mu ukrade ćerka Lebovskog, ali morate pogledati film da saznate više o njoj i tepihu. Dude upada u problem kada Nensi neko kidnapuju i dobija priliku da zaradi 20 hiljada dolara da izvrši primopredaju novca. Priča se iz svakog novog minuta sve više komplikuje sa ludim idejama koje su braća Koen imali i stavili u scenario ovoga filma.

Braća Koen

Džoel Koen i Itan Koen su braća režiseri i scenaristi poznati po svojim filmovima kao što je The Big Lebowski, Fargo, O Brother, Where Art Thou?, A Serious Man, Bridge of Spies, No Country for Old Men. Sve ovo ukazuje na veliko iskustvo i znanje koje su uložili u snimanje svakog od ovih filmova.
Njihov način predstavljanja i stvaranja sporednih uloga u ovom filmu je revolucionarna, svaki lik ima svoju dušu i pozadinu, ali ih ne vidimo u filmu više od dva puta.

Smokey, my friend, you are entering a world of pain.

Da se vratim na Duda. Toliki uticaj jednog lika iz filma stvarno nisam vidio, ne znam da li je ovo stvarno ili sprdanja velikih razmjera, ali postoji religija Duduzam, gdje se osobe oblače i ponašaju kao The Dude. Njih dana kada ga slave je 6. mart i zove se Danom The Duda.

Definitivno morate pogledati ovaj film, jer je jedan od rijetkih, originalnih i vječnih filmova. Na IMDb ima rejting 8,1/10 sa 689 hiljada ocjena, a ja mu dajem ocjenu 9.

Spoilers Alert!

Život i okolina odvodi Duda u brobu sa ljudima koje nikada u životu nije vidio i zašto? Zbog jednog malog tepiha.

Maudi Lebowski, ćerka Lebovskog, objašnjava Dudu da je njen otac samo lice te prodice i da je svo bogastvo na ima fonda. Tada Dude shvata da je obmanjen i da u koferu u kome se trebalo nalaziti milion dolara, a sada su samo iscjepane novine, u stvari prevara Lebovskog da ukrade pare iz fondacije. Što u stvari znači da on svoju novu ženu Nensi nikada u stvari nije volio, već je samo htio iskoristiti šansu da ukrade pare.

Nobody fucks with the Jesus.

Nensi niko nije kidnapovao, već je sa tim Nijemcima – nihilistima skovala ovaj plan, koji upšte ne uspjeva. Na kraju filma nažalost, koliko god da je ovaj film komedija, dolazi do sukoba nihilista sa Dudom, Volterom i Donijem. Doni tada doživljava srčani udar i umire.

Kao vrhunac teškog života koji je osuđen smrću, Dude i Volter pokušavaju ispuniti smrtnu želju, za koju oni smatraju da je Doni htio, a to je da se njegov pepeo prospe u Tihi okean, ali i to ne uspjeva jer vjetar odnese pepeo u lice Duda.

TREJLER:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.