Film koji nisam želio pogledati, smatrajući ga samo grabljenjem para; što jeste u suštini, ispostavio se kao jedan od boljih filmova 2019. godine. Ne može se zaboraviti gluma Kristijana Bejla i Met Dejmona, koja u ovome filmu izgleda odlično iako i dalje ne znam jednu ulogu Bejla u kojoj je loše odglumio, ali zato se mogu sjetiti za Dejmona nekoliko.

Istorija nas uči mnogo, greške i uspjesi naših predhodnika stvorili su ono u čemu danas uživamo. Ljepota automobila, prenesana je sa brzih staza NASCAR-a na naše ulice. Ljudi su vozili puni adrenalina. Automobili kao što je GT-40, ušao je legendu za ono što je postigao na La Mansu 1966. godine.

It’s a truly lucky man who knows what he wants to do in this world, because that man will never work a day in his life. – Carroll Shelby

U filmu je prikazana istinita priča istorije jednog događaja 1966. godine na stazi Le Mana u Francuskoj, koja traja 24 časa. Za ovakvu trku brojne kompanije prave specijalne modele automobila koje bi izdržale ovakve napore i brzinu da pobjene trku. Smatra se jednom od najprestižnijih automobilskih trka u svetu i nazvana je velikom trkom izdržljivosti i efikasnosti

Ken Majls (Kristijan Bejl) automehaničar i vozač sportskih automobila sa Kerolom Šelbije osnivačem komapanije automobila Šelbi i jedini čovjek do tada sa teritorije SAD-a da je pobjedio u trci Le Mana. Ali zbog srčanih problema nije više mogao da se profesionalno bavi trkanje. Zato je posvetio ostatak života u proizodnji automobila.

Kompanija Ford, na čelu sa Henrije II Fordom, odlučuje da konačno pobjedi Le Man trku kojom Enzo Ferrari dominira zadnjih četiri godine. Ford zapošljava Šelbija da proizvede novi automobil koji će pobidjeti legendarnog Ferarija za samo 90 dana. Što je za proizvodnju jednog takvog automobila suludo. Istorija je napisana u tih 90 dana i model GT-40 je stvoren kao automobil koji će biti vožen na stazi.

We’re going to make history.

Dobitnik je Oskara za najbolju montažu i Oskara za najbolju montažu zvuka 2020. godine. Nažalost Bejl nije dobio Oskara za ovu ulogu iako bih volio da se to desilo da Hoakin nije glumio Džokera. Na IMDb ima rejting 8,2/10 sa 147 hiljada ocjena; moja ocjena je 9/10 i definitvno preporučujem osobama koje vole malo adrenalina i originalnu priču u filmu.

Spoilers Alert!

Ken Majls u borbi da ostvari svojoj porodici prihvata zadatak sa Šelbijem da proizvede GT-40 u čemu ospjevaju. U trci Ken Majls postiže rekorde staze i nevjerovatnu izdržljivost novog automobila koji je po nekima napravljen da radi samo tih 24 sata.

Nažalost ako ste ikada prije čuli za ovu priču i Kena Majlsa, znate da na kraju ipak pobjedu odnosi fordov drugi tim, zbog početnog starta koji je imao Ken. Da pojasnim, kada su krenulu tri tima Forda Ken je imao prednost od nekih 50 metara, ali na zahtjev Fordovih direktora kao pobjedu nad Ferraijem željeli su da se poredaju tri automobila jedan pored drugom i tako zajedno pređu liniju i pobjede. Ken koji je bio nekoliko krugova ispred drugih timova sačekao je dva automovila i prešao sa njima cilj. Ali zbog te startne prednosti on gubi. Znam da glupo zvuči, ali tako se desilo.

I da Ken je poginuo iste godine na stazi Riverside International Raceway u Kaliforniji, dok je testirao automobil i sigurno bi preživio da je zakon o postavljanju kaveza u automobile bio donijeti ranije, koji štiti vozače kada dožive nesreću u automobilu.

Režiser: James Mangold
Glumi: Matt Damon, Christian Bale
Žanr: Akcija, Biografija, Drama
IMDb: 8,1 – 275.000 glasova

NASLOVNA: indianexpress.com

TREJLER:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.