Nolan jedan od mojih omiljenih režisera, sa ovim filmom je prevazišao čak i moje zapanjenost tokom gledanja filma Inception. Svemir je sve što ovdje istražuje i prelazi granice do sada poznatog i ulazi u interstelarnu oblast našem poimanja svemira.

Priča je započeta u budućnosti kada nam nedostaje hrane za ljude, gdje je naša planeta počela da bude surova prema nama.

Film gleda na ono što je danas nama nedostupno i poprilično nepoznato. Kuper (Metju Makonahej) radi moguće šanse da spasi našu rasu, prihavata misuju u potrazi za mogućom planetom koja će spasiti ljude. Da bi ostvario uspjeh u svojoj misiji, na početku mora napustiti svoju porodicu, na misiji će se susresti sa mnogim današnjim problemima kao što su gravitacija, relevantnost i sve ostale probleme fizike koje ja ne znam navesti i vjerovatno nikada neću.

It’s not possible.
No. It’s necessary.

Od malena sam bio zaluđen svemirom i njegovom širinom koja se svakog časa povećava. Američkoj raketa Saturn V koja je sletjela na mjesec. Amstrongu koji je prvi koračao mjesecom kao i njegovim saputnicima, svim ljudim na planteni i našim naporima da osvojimo do sada nemoguće.

Ne znam da li ste ikada pogledali ovaj film, ovaj fantastični film Kristofera Nolana koji je sarađivao sa čuvenim kompozitorom Hans Zimerom na ovom remek djelu od filma. Boja, tonovi, muzika, svjetlo, vrijeme i godine prolaze u ovom film, prelazimo u tu petu dimenziju neznanja i nemoći nad onim šta još nismo svjesni.

Hans Zimmer

Zašto jedan dio teksta o njemu. Nikada nisam razmišljao ko to pravi pozadinsku muziku za filmove, sve dok nisam prvi put čuo Zimmerovu melodiju u filmu Inception, Kristofera Nolana, njihova saradnja traje i danas, kroz mnoge filmove za koje ste sigurno čuli, kao što su The Dunkirk i Nolanovoj trilogiji Betmena. Ali baš u ovome filmu je pokazao svoju moć, moć muzike bez riječi koja nam stvara težinu, empatiju, osjećanja za neku scenu filma. To je za mene bilo jedno novo iskustvo u Interstellaru, iako dug film, fantastičnom muzikom i efektima popunjava našu zamorenost za ekranima i drži nas u isčekivanju.

Love is the one thing we’re capable of perceiving that transcends time and space.

Interstellar je 2015. godine osvojio Oskara za najbolje vizuelne efekter, ali je bio nominovan za još četiri kategorije. Na IMDb, rejting mu je 8.6/10 sa 1.376.000 miliona ocjena. Moja ocjena 9/10.

Spoilers Alert!

Interstellar je dostigao vrhunac kada je ubacio običnog čovjeka u crvotočinu u novu galaksciju. Kuper sa timom naučnika prolazi kroz crvotočinu za koju smatraju da je neko postavio tu za nas. Program Lazarus koji je poslao nekoliko brodova deceniju ranije, nikada se nije javio ili kontaktiorao našu planetu. Zato Kuper sa timom mora pronaći planetu koja će biti naš spas ili ćemo u suprotnom morati uraditi plan B, a to je vještačka proizvodnja ljudskih kolonija na novoj planeti i napuštanje svi ljudskih bića na planeti Zemlji. Teška misija će Kupera dovesti i u pitanje samog postojanja i trenutka kada će zažaliti što je napustio svoju ćerku iako ga je ona molila da ne ode. Sve ovo se završava u jednom krugu gdje je saznaje da je Kuper koji na kraju filma ulazi u petu dimenziju, sebi pokušao javiti da ni slučajno ne nepušta svoju porodicu.

Nolan stvarno zna zakomplikovati filmove, zapleti i tvistovi koje on ubaci su nepredvidljivi i šokantni. Dovode nas do novih pitanja na koje ne možemo dati odgovor dok ne sačekamo da nam on sam odgovori u filmu.

TREJLER:

One thought on “Interstellar (2014): Nolanovo remek-djelo u svemiru

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.